Pride! Musiikkia, tanssia ja rakkautta Stonewallin varjossa

 Pride! Musiikkia, tanssia ja rakkautta Stonewallin varjossa

“Pride” (2014) on brittiläinen historiallinen draamaelokuva, joka kertoo Lontoon Lesbo- ja Gay-oikeuksien yhdistys LGSM:n kampanjasta 1980-luvun alussa. Elokuva vangitsee sekä iloisen että raivokkaan yhteisön taistelun, joka yritti kerätä varoja kaivosmiesten lakkoon ja sai samalla vahvan tukiverkoston rakennettua Lontoon LGBT+-yhteisössä. “Pride” on täynnä musiikkia, tanssia ja rakkautta, mutta myös vakavia teemoja kuten syrjintää, luokkapuuhia ja poliittista aktivismia.

Elokuvan taustalla oli todellinen tapahtuma: vuonna 1984 Lontoon Lesbo- ja Gay-oikeuksien yhdistys (LGSM) päätti tukea kaivosmiesten lakkoa, joka kesti lähes vuotta ja sai koko Britannian seisomaan työhön nähden. LGSM:n jäsenet olivat itse kohdanneet paljon syrjintää ja halusivat näyttää solidaarisuutta muita sorrettuja ryhmiä kohtaan.

Elokuva alkaa kuvaamalla Lontoon LGBT+-yhteisön elämää 1980-luvun alussa. Homoseksuaalisuus oli tuolloin edelleen laitonta Britanniassa ja monilla oli pelkoa avoimuudesta. Elokuvassa nähdään kuitenkin myös ilon ja juhlinnan hetkiä: “Gay’s the Word” kirjakaupan kokoontumiset, tanssipaikat ja Pride-paraatin kaltaiset tapahtumat.

Kaivosmiesten lakko on yksi historiallisista käännekohdista Britanniassa, ja “Pride” kuvaa uskottavasti sitä ajallisia jännitteitä ja poliittisia kiistoja. Kaivosmiehet olivat taistelemassa oikeudenmukaisten työehtojen puolesta, kun taas Thatcherin hallitus yritti musertaa lakkoa. LGSM:n jäsenet päättivät laittaa rahat ja voimansa liikkeelle ja kerätä varoja kaivosmiesten tukemiseksi.

Elokuvan ohjaaja Matthew Warchus onnistui luomaan vahvan ja tunteikkaan tarinan, joka perustuu todellisiin tapahtumiin. Käsikirjoitus on tarkka ja oivaltava, ja näyttelijäntyö on loistavaa.

Näyttelijät:

  • Jim Broadbent esittää Cliff’iä, LGSM:n johtajaa
  • Bill Nighy esittää Mark Ashtonia, LGSM:n aktiivista jäsentä
  • Imelda Staunton esittää Hetty Hughesia, kaivosmiesten vaimoa ja tukijärjestön jäsenettä
  • George MacKay esittää Joe’ta, nuorta mieshomoseksuaalia

Teema:

“Pride” on vahvasti yhteisöllinen elokuva, joka juhlii erilaisten ihmisten yhteenkuuluvuutta. Elokuva osoittaa kuinka tärkeää on taistella oikeudenmukaisuuden puolesta ja näyttää solidaarisuutta muita sorrettuja ryhmiä kohtaan. “Pride” on myös loistava esimerkki siitä, kuinka historia voi olla inspiraatioksi meidän omalle ajallemme.

Tuotanto:

Elokuva kuvattiin Englannin koillisosassa ja Lontoon keskustassa. Elokuvan musiikki on 1980-luvun inspiroimaa, ja siinä kuullaan mm. The Human League:n “Don’t You Want Me” ja Frankie Goes to Hollywoodin “Relax”.

Yhteenveto:

“Pride” on koskettava ja inspiroiva elokuva, joka kannustaa katsojia olemaan aktiivisia ja taistella oikeudenmukaisuuden puolesta. Elokuva on täynnä musiikkia, tanssia ja rakkautta, mutta myös vakavia teemoja kuten syrjintää ja poliittista aktivismia.

Esimerkki “Pride"n vaikutuksesta:

Vuosi Tapahtuma Vaikutus
1984 LGSM:n kampanja kaivosmiesten tukemiseksi Nostatti tietoisuutta LGBT+-yhteisön solidaarisuudesta ja vahvisti yhteisöä
2014 “Pride” -elokuvan ensi-ilta Uusi sukupolvi sai tietoonsa LGSM:n historiasta ja LGBT+ -yhteisön kamppailusta tasa-arvon puolesta.

Elokuva onnistuu yhdistämään viihteen ja vakavan sosiaalisen kommentaarin, mikä tekee siitä ajatuksia herättävän ja ilottelevan kokemuksen. Suosittelen lämpimästi “Pride"a kaikille elokuvan ystäville, jotka haluavat nähdä aidon tarinan ihmisistä, jotka taistelvat oikeudenmukaisuutta ja rakkautta vastaan.